El proper dilluns 13 de juny, la Llibreria Linguae (carrer Migdia 77, de Girona) acull la conferència “Dickens and the Victorian era” amb Vivien Greatorex, experta en l’escriptor i professora de llengua anglesa al Servei de Llengües de la Universitat de Girona. Aquest acte s’emmarca en el programa 2016 d’Univers Literari dedicat enguany a Charles Dickens. L’acte es durà a terme a les 19.30 hores.

Charles Dickens (1812-1870) va descriure minuciosament la societat de la seva època en obres tan populars i de difusió extraordinària com Oliver Twist, Temps difícils, David Copperfield, La petita Dorritt, Els papers pòstums del Club Pikwick, o Cançó de Nadal. L’escriptor va viure en el millor i el pitjor dels temps de l’Anglaterra Victoriana. A través de la seva destresa al dibuixar personatges –els seus herois i els seus dolents– va tenyir l’idea que guardem d’aquells dies i la imatge ha quedat fins els nostres temps. Però realment era com l’entenem? Per què encara el considerem un dels més grans escriptors de la seva època?

Periodista i escriptor autodidacta, el seu nom és per a molts sinònim d’un món de nens orfes i pidolaires, lladregots, prostitutes, hospicis tètrics, presons i hospitals insalubres o fàbriques sense ànima en un Londres de contrastos que reunia els carrerons més tenebrosos amb luxoses mansions de l’aristocràcia i la burgesia victoriana. La càrrega social de l’obra dickensiana és tan notable que Karl Marx va dir a Friedrich Engels que l’escriptor havia fet la denúncia social més gran de l’època, més que qualsevol polític de l’època.

Dickens no tan sols és un dels autors fonamentals de la literatura occidental, sinó que va ser enormement popular en vida i se’l podria considerar el primer autor mediàtic: el públic esperava amb avidesa els lliuraments setmanals de la seves obres als diaris i omplia grans auditoris per escoltar-ne les conferències i lectures dramatitzades, per Europa i els Estats Units d’Amèrica.
Tota l’obra dickensiana ha estat i és objecte d’adaptacions cinematogràfiques i televisives i ha interessat a cineastes com Roman Polanski, David Lean, George Cukor, Carol Reed, Robert Zemeckis i Ralph Fiennes.

Us esperem!