Avui se celebra el centenari de la mort de Valentin Louis Georges Eugène Marcel Proust, més conegut simplement com a Marcel Proust. El 18 de novembre de 1922 moria de pneumònia a Paris, després d’haver-se negat a rebre tractament mèdic, a l’edat de 51 anys.

Conegut per la seva novel·la més important «À la recherche du temps perdu» («A la recerca del temps perdut», en català), escrita entre 1908 i 1922, Proust proposa la doctrina estètica de que (en paraules d’Antoine Compagnon): «l’art no es pot comparar amb la vida, la transcendeix, ja que és la veritable vida; el jo creador no és el jo social, l’artista crea endinsant-se en ell mateix».

Entre les seves altres obres, cal destacar: «Les Plaisirs et les Jours» («Els plaers i els dies», en català), «Pastiches et Mélanges», «Jean Santeuil» (pòstum) i «Contre Sainte-Beuve» (assaig pòstum)

Des de la llibreria Linguae volem retre el nostre homenatge a aquest gran escriptor i cavaller de la Legió d’Honor. Si voleu gaudir de la lectura d’alguna de les seves obres, cliqueu aquí.