“The Country Girls”, publicada en català amb el títol “Les noies de pagès”, ha estat motiu d’indignació per part dels sectors més rígids de la societat irlandesa, tant catòlics com masclistes, des del moment de la seva publicació als anys seixanta, provocant fins i tot la crema d’exemplars en ple cementiri. Vegem per què.

La novel·la tracta de la Caithleen que viu en un poblet amb la seva mare, dona humil i senzilla, el seu pare alcohòlic, i en Hickey, el mosso. Època: anys 60. Lloc: Irlanda. La Caithleen i la seva amiga Baba, a punt de fer el pas de l’adolescència a la l’edat adulta, desitgen marxar del seu món a un altre de més gran i conèixer l’amor, l’alcohol i la diversió. Però a la llarga, malgrat emprendre juntes aquest viatge, les seves vides donen un tomb i cadascuna haurà de seguir el seu camí.

Llavors, per què aquesta reacció? Doncs simplement per la mentalitat masclista que regnava en aquella època i que feia impensable que les dones poguessin expressar els seus pensaments i sentiments i, en absolut, els desitjos sexuals i actes consumats abans de casar-se.

Aquesta novel·la és la primera d’una trilogia: “Les noies de pagès” (The Country Girls’), “La noia d’ulls verds” (The Lonely Girl’) i “Noies feliçment casades” (‘Girls in Their Married Bliss’), la qual vol destacar l’amistat especial dels protagonistes, així com mostrar el canvi que les zones rurals necessitaven.

A la llibreria Linguae trobareu aquesta novel·la. Cliqueu aquí.